Zodra je internet of verschillende sociale media opent wordt je tegenwoordig doodgegooid met sportende mensen. Ik doe hier uiteraard zelf ook aan mee en vind het ook een goede ontwikkeling dat er zoveel mensen met sport bezig zijn. Hierdoor lijkt het alleen wel of het heel normaal en makkelijk is om altijd maar te sporten en dit vol te houden. Ik besef dat het niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is om überhaupt te beginnen met sport, laat staan dit vol te houden. Ik heb daarom een aantal sport tips op een rijtje gezet die jou kunnen helpen om te beginnen met sporten en dit vol te houden.

1. Kies een sport die je leuk vindt
Kies een sport dat je leuk vind om te doen dat is namelijk veel makkelijker vol te houden. Er zijn zoveel verschillende vormen van sport dat ik me bijna niet kan voorstellen dat er geen één sport is die je leuk vind. Het hoeft echt niet per se fitness of hardlopen te zijn. Kijk eens welke sporten er allemaal zijn in jouw stad en probeer verschillende sporten uit. Vaak kan je overal wel een proefles doen om erachter te komen wat je leuk vind. Zaken waar je over na kunt denken en je kunnen helpen bij het vinden van een sport die je leuk vind zijn: sport je liever alleen of in teamverband, ben je een duursporter of houd je meer van snel en explosief, sport je liever buiten of binnen. Als er echt geen één sport is die je leuk vind kijk dan eens naar tip 2.

2. Formuleer een doel
Denk eens na waarom je wil (beginnen met) sporten en wat je graag wil bereiken. Stel een concreet, realistisch en meetbaar doel op. Bij een onhaalbaar doel is de kans groot dat je snel zult opgeven en in een negatieve spiraal van teleurstelling, falen en gevoel van mislukking terecht komt. Probeer ook eens verder te kijken dan afvallen alleen. Wil je bijvoorbeeld sterker worden, een betere conditie krijgen of een marathon lopen? Een doel kan echt van alles zijn. Betrek je omgeving, vrienden en familie bij je doel. Zij kunnen je steunen op momenten dat je het nodig hebt en jou helpen om door te zetten. Daarnaast kan het ook een stok achter de deur zijn. Als je iedereen hebt verteld dat je een halve marathon gaat rennen dan wil je natuurlijk niet falen. Ook als je sporten echt niet leuk vind kan een doel helpen. Stel dat je doel is een betere conditie krijgen. Dit kun je al bereiken met een HIIT training van een half uur een paar keer per week. En zeg nou eerlijk. Wat is een half uur op 24 uur in een dag?

3. Zoek een sportbuddy
Samen sporten kan heel motiverend werken. Je kan elkaar pushen om net even iets harder te gaan, het is gezelliger en je kunt gelijk een (bij)kletsen. Doordat je echt hebt afgesproken om te gaan sporten zeg je vaak minder snel af. Het is wel slim om na te denken over wie je tot jouw sportbuddy bombardeert. Het is natuurlijk heel leuk om alles met je beste vriend(in) te doen. Alleen als jullie allebei moeite hebben om te gaan sporten is dat misschien niet de beste keus. Je brengt elkaar in een negatieve spiraal dat begint met “ik heb niet echt zin vandaag”, “ja, ik ook niet”. We weten allemaal hoe dat eindigt: Netflix & chill. Als je zelf wat moeite hebt om te sporten kies dan een sportbuddy die wel gemotiveerd is, iemand die je pusht en je gewoon meesleurt. Als je zelf super gemotiveerd bent zeg dan ook eens tegen een vriendin voor wie het wat moeilijker is: “Hup, kom we gaan sporten”. Zo helpen we elkaar een beetje.

4. Plan sporten in en blok je agenda
Vaak komt sporten ergens op de zoveelste plaats of moet het even ergens snel tussendoor. Voor je het weet is er weer een week voorbij waarin het sporten er niet van is gekomen. Maak sporten een onderdeel van je agenda net zoals alle andere verplichtingen die je hebt. Door sporten echt in te plannen houd je er rekening mee en voorkom je dubbele afspraken. Daarbij is het ook wel fijn even een momentje voor jezelf. Als een vriend(in) je belt of je kan op een moment dat sporten in je agenda staat dan zeg je dus gewoon nee.

5. Bepaal jouw ideale sportmoment
Ben jij eerder een avondmens of een ochtendmens? Het kan helpen om hierover na te denken en je sportmoment hierop aan te passen. Als je een avondmens bent en al moeite hebt met het opstaan voor je werk, is het niet heel handig om van jezelf te verwachten dat je om 06.00 uur voor je werk nog even gaat sporten. Terwijl het voor een ochtendmens juist wel een oplossing kan zijn om in de ochtend wat eerder op te staan om voor werk te sporten. Daarbij komt kijken dat je na je werk klaar bent en nog even van het zonnetje kan genieten (sorry avondmensen).

6. Houd je progressie bij
Kijk regelmatig terug op wat je allemaal al bereikt hebt. Vaak werkt dit zo motiverend dat juist alleen nog maar door wil gaan. Afhankelijk van je doel kan je op verschillende manieren je progressie bijhouden. Als je bijvoorbeeld wil afvallen maak dan foto’s van het begin en na een aantal weken. Daarnaast zijn er tegenwoordig talloze apps waarin je bijvoorbeeld je runs, fietstochten of andere activiteiten kunt bijhouden. Je zult zien dat waar je in het begin misschien nog moeite had om 3 kilometer te rennen, je inmiddels makkelijk de 5 aantikt.

7. Schaf goed materiaal en leuke sportkleding aan
Het aanschaffen van goed materiaal is belangrijk om onnodige blessures te voorkomen. Als je bijvoorbeeld veel gaat hardlopen zijn goede schoenen echt een must. Ook andere dingen die misschien niet direct gerelateerd zijn aan de sport kunnen vaak helpen. De aanschaf van een koptelefoon bijvoorbeeld zodat je tijdens het sporten naar je favoriete muziek kunt luisteren. Naast het noodzakelijke materiaal wil het oog natuurlijk ook wat. Trakteer jezelf op een leuke sportoutfit en je zit meteen een stuk lekkerder in je vel. Als je moet sporten in een oude slobber joggingsbroek werkt dat natuurlijk niet echt motiverend. Een leuke en comfortabele sportoutfit daarentegen zorgt voor veel meer energie.

8. Vraag om hulp
Ongeacht de sport die je doet is het logisch dat je in het begin nog niet allemaal weet hoe het moet. Vraag hulp aan mensen die meer ervaring hebben en voorkom dat je zelf maar wat aanmoddert. Ook deze mensen zijn ooit ergens begonnen en vinden het vaak alleen maar leuk als ze kunnen helpen. Met name bij blessuregevoelige sporten is een goede uitvoering belangrijk. Door om hulp te vragen kan je onnodige blessures voorkomen. Vraag bijvoorbeeld bij je sportschool om een schema en uitleg van de oefeningen. Zo kan je makkelijk een aantal weken voort zonder dat je het zelf allemaal uit hoeft te zoeken.

9. Overdrijf het niet
Regelmatig zie ik dat mensen van helemaal niet sporten meteen naar 6 keer per week gaan. Ook al heb je iets gevonden wat je leuk vind is het belangrijk om het rustig op te bouwen. Gun je jezelf de tijd om te herstellen en je lichaam te laten wennen aan zoveel beweging. Als je dat niet doet loop je de kans op overbelasting, oververmoeidheid, blessures of dat je gewoon alweer heel snel bent uitgekeken. Wees ook niet te streng voor jezelf. Als je een keer echt geen zin hebt ga je gewoon niet.

10. Beloon jezelf
Houd je het allemaal goed vol en kom je je sportverplichtingen na, beloon jezelf dan eens. Op deze manier houd je het leuk. Een beloning kan van alles zijn zoals een nieuwe sportoutfit, een dagje ontspanning of een avondje uit.

Succes & sport ze!

Rating: 4.7. From 3 votes.
Please wait...
FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrEmail