Gisterenochtend zag ik op het nieuws dat wij Nederlanders teveel zitten. Samen met Denemarken staan wij in de top ‘het meeste zitten’ binnen Europa. Gemiddeld zitten Nederlanders zo’n 8.7 uur per dag en voor jongeren is dit zelfs nog meer [1]. Ook ik maak me hier schuldig aan want afgezien van dat ene sportschoolmoment, zit ik vrijwel de hele dag. De sportschool is ook nog eens vijf stappen van mijn huis verwijderd dus een loopje er naartoe zet ook geen zoden aan de dijk. Mijn ambitie van 10.000 stappen per dag haal ik bij lange na niet. Ik heb een horloge die mijn stappen keurig bijhoudt en vaak haal ik 5.000 stappen per dag niet eens (shame on me).

Langdurig zitten brengt een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo kan langdurig zitten leiden tot overgewicht, type 2 diabetes en vervroegde sterfte. Belangrijk om te vermelden is dat dit OOK geldt voor mensen die voldoende sporten en verder de hele dag zitten (guilty) [1]. Dus voor de fanatieke sportschoolbezoekers onder ons, ook wij komen er blijkbaar niet zo makkelijk vanaf.

Wat kan je nou doen als je op een kantoor werkt of een zittend beroep hebt? Standaard tips zoals neem de trap in plaats van de lift, neem wat vaker de fiets of loop ergens naar toe werken natuurlijk maar misschien is dit voor jou wel helemaal niet van toepassing. Wat nou als je met de auto naar je werk moet? Je werkt op de begane grond? Of als je werk naast het treinstation is (heb ik meegemaakt)? Dan heb je hier dus helemaal niks aan en zit een extra loopje of fietstochtje er niet in. Ook is een loopje naar de printer er tegenwoordig niet meer bij in het kader van ‘paperless office’. Je kan een rondje koffie halen maar dit zullen je collega’s vast ook doen. Kortom: we hebben concrete en andere tips nodig om minder te zitten en meer te bewegen.

  1. Loop of sta terwijl je belt

Ga als je gebeld wordt staan of loop een rondje. Op je werk is dit misschien niet altijd uitvoerbaar maar thuis of buiten kan je dit zeker uitvoeren.

  1. Maak een wandeling tijdens je pauze

Ga tijdens je pauze niet weer de hele tijd zitten maar maak buiten een wandeling. Vooral nu tijdens de zomerperiode is dit een tip die je makkelijk kan uitvoeren. Werk je thuis? Plan dan ook een half uur in om buiten een wandeling te maken.

  1. Loop naar een collega toe

Loop eens naar een collega toe als je iets wil vragen in plaats van altijd maar te bellen of mailen. Natuurlijk geldt dit niet voor belangrijke zaken die formeel vastgelegd moeten worden maar voor simpele vragen kan dit prima.

  1. Ga na het eten wandelen

Plof na het eten niet meteen op de bank om vervolgens de rest van de avond zittend en tv kijkend door te brengen maar maak eens een wandeling na het eten. Ook heerlijk om meteen alles even los te laten van de dag en rust in je hoofd te creëren. Vindt je het saai om alleen te wandelen? Vraag dan een vriend(in) mee.

  1. Stel je alarm in

Als je zittend werk doet en het moeilijk vindt om achter je computer vandaan te komen, zet dan je alarm op een uur. Ga elke keer als je wekker af gaat even staan, een klein rondje lopen, wat drinken halen of even naar de toilet.

  1. Loop de trap een paar keer op en neer

Woon je in een huis met meerdere verdiepingen loop dan een paar keer per dag de trap eens op en neer. Dit kan je doen als je thuis werkt maar zeker ook tijdens de reclame van een tv programma. Het lijkt in het begin misschien wat gek maar je kan op deze manier makkelijk het zitten onderbreken zonder dat je er echt de deur voor uit hoeft. Deze tip is dus ook heel goed uit te voeren als je met kinderen thuis zit.

  1. Zet je wekker iets eerder en maak een wandeling

Zet je wekker eens iets eerder en maak een (korte) wandeling voordat je naar werk of een andere verplichting gaat.

  1. Doe je boodschappen lopend of op de fiets

Er zijn tegenwoordig zoveel supermarkten dat (bijna) iedereen wel op een redelijke afstand van een supermarkt woont. Doe je boodschappen dus lopend of met de fiets in plaats van met de auto. Je kan misschien dan niet alles in één keer meenemen maar dit is alleen maar gunstig want dan moet je nog een keer.

  1. Ga sporten

Ga sporten en zorg dat je minimaal 30 minuten aaneengesloten beweegt. Sporten alleen is niet voldoende als je de rest van de dag alleen maar zit maar sporten is natuurlijk wel heel gezond. Daarnaast is wel sporten natuurlijk altijd beter dan niet sporten. Je voorkomt met sporten ook nog eens dat je alsnog op de bank beland. Een win-win situatie.

  1. Gebruik een tracker om bij te houden hoeveel je beweegt

Het bijhouden hoeveel je beweegt kan je helpen en motiveren om minder te gaan zitten en meer te bewegen. Je wordt namelijk geconfronteerd met je eigen activiteit (been there, done that). Ook kan je met jezelf een doel afspreken dat je graag wilt bepalen. Als je het niet bijhoudt weet je natuurlijk ook niet of je je doel gehaald hebt. Daarnaast wil je natuurlijk je eigen doel behalen waardoor het je net nog even die extra boost geeft om wat meer te bewegen. Zelf gebruik ik dit horloge om mijn beweging en het aantal stappen bij te houden. Wil je liever geen geld uitgeven aan een activity tracker dan zijn er ook genoeg gratis applicaties voor op je telefoon. Een aantal apps zijn human (alleen voor Iphone), Moves, Noom walk (Android) en Steps Pedometer (Iphone).

Heb je zelf nog gouden tips? Vul ze gerust hieronder in de reacties aan!


[1] RIVM. (2016). Nederlanders zitten veel, jongeren het meest. Geraadpleegd op 12-2016, van http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2016/Nederlanders_zitten_veel_jongeren_het_meest

 

No votes yet.
Please wait...
FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrEmail