Wil je over naar een gezonde(re) levensstijl maar weet je niet waar je moet beginnen? Vind je het lastig om te bepalen welke boodschappen je moet halen? Of heb je geen idee hoe je een gezond voedingspatroon vol moet houden? In deze blog leg ik je uit welke 15 voedingsmiddelen ik altijd in huis heb. Deze producten kunnen jou helpen bij de omslag naar een gezonde(re) levensstijl. Een gezond voedingspatroon valt of staat met een goede voorbereiding. Als je voldoende gezonde producten in huis hebt, kom je veel minder snel in de verleiding. Met een goede gezonde basis kan je daarnaast ook nog prima genieten van zo nu en dan iets slechts.

 1. Verse groenten en fruit

Ik heb altijd verse groenten in huis en zorg ervoor dat ik dagelijks genoeg groenten binnenkrijg. Groenten zitten vol goede voedingsstoffen, zijn laag in calorieën en ook gewoon lekker. De meeste groenten eet ik tijdens mijn avondeten maar ik voeg ook regelmatig groenten toe aan mij ontbijt of lunch. Hierbij kan je denken aan een (groenten)smoothie of gegrilde groenten in een salade. Voor een smoothie gebruik ik vaak iets van spinazie of rode biet. Groenten die ik standaard in huis heb zijn: ui, paprika, champignons, aubergine, courgette, tomaten, komkommer, mais (in blik), sla en knoflook.

Fruit voeg ik altijd toe aan mijn ontbijt en eet ik soms ook vlak voor of na het sporten. Fruit dat ik altijd in huis heb is: banaan, kiwi, appel en vaak ook mango.

 1. Diepvries groenten en fruit

Dit is altijd handig om in huis te hebben voor als je groenten of fruit toch een keer op is of gewoon niet meer goed. Dan heb je altijd iets in huis. Groenten die ik standaard in me vriezer heb liggen zijn sperziebonen en peultjes. Diepvriesfruit gebruik ik vaak voor een smoothie want ik vind het lekker als deze koud is. Ook gebruik ik diepvriesfruit regelmatig door mijn kwark of havermout. Fruit dat ik altijd in mijn vriezer ligt zijn blauwe bessen en frambozen.

 1. Volkoren granen

Volkoren pasta, zilvervliesrijst, bulgur en brood heb ik altijd in huis. Ook quinoa en boekwijd staat standaard in mijn voorraadkast maar eet ik wel een stuk minder dan eerst genoemde. Volkoren graanproducten leveren veel nuttige voedingsstoffen en zijn een goede bron van koolhydraten.

 1. Eieren

Als je niet weet wat je moet eten komen eieren altijd van pas. Maak een lekkere groente omelet of een gekookt eitje door een salade of op brood. Ook als je dingen wil bakken heb je vaak eieren nodig. Eieren kunnen als ontbijt, lunch en bij het avondeten. Kortkom: eieren kunnen ook altijd. Denk ook eens aan gekookt eitje als tussendoortje.

 1. Magere kwark

Magere kwark heb ik altijd in huis want het zit bomvol eiwitten. Kwark eet ik regelmatig als ontbijt, voeg het toe aan een smoothie of neem het als avondsnack. Om het lekkerder te maken voeg ik vanille proteïne poeder toe, fruit en/of wat noten. Als je geen proteïne poeder hebt kun je ook kiezen voor de Optimel kwark met een smaakje.

 1. Proteïne poeder

Proteïne poeder heb ik ook altijd in huis. Aangezien ik veel aan krachttraining doe is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Ik heb altijd de smaak vanille en gooi het overal doorheen. In de ochtend door mijn havermout, pannenkoekjes, kwark of mug cake. Ook gebruik ik het in baksels, smoothies of gewoon een shake.

 1. Peulvruchten

Peulvruchten in blik zijn super handig om in huis te hebben en zijn lang houdbaar. Ik voeg ze vaak toe aan een salade, in een wrap of maak zelf hummus. In mijn voorraadkast staan standaard kikkererwten, linzen, mais en kidney bonen.

 1. Kaas

Door mijn salades gebruik ik (bijna) nooit een dressing. In plaats daarvan doe ik vaak iets van kaas door mijn salade. Denk hierbij aan verse geitenkaas, hüttenkäse of feta. De hüttenkäse is ook ideaal voor op een rijstwafel, broodje of cracker.

 1. Havermout

Havermout is goedkoop, gezond, makkelijk en veelzijdig. Zorg dat je havermout in je voorraadkast hebt staan en je kan altijd wat maken. Ik gebruik havermout vaak als ontbijt met water, proteïne poeder fruit en pindakaas. Of ik maak een mug cake, pannenkoeken en zelfs een pizzabodem van havermout.

 1. Mager vlees en vis

Mager vis en vlees heb ik altijd in huis omdat het veel eiwitten bevat. Thuis eet ik qua vlees eigenlijk bijna alleen maar kip en dit heb ik dan dus ook altijd in huis. Daarnaast heb ik ook altijd tonijn in blik in huis op waterbasis. De tonijn bevat veel eiwitten, is gezond en blijft lang goed. Ook heb ik regelmatig grote garnalen in huis die ik eet in een salade of met rijst en groenten. De kip en tonijn gebruik ik voor salades, bij rijst of in een pasta. Je kan natuurlijk ook voor ander mager vlees of vis kiezen.

 1. Kruiden

Kruiden zijn voor mij echt noodzakelijk om je eten op smaak te brengen. Vooral als je niet veel sausjes of saladedressings gebruikt, moet je eten goed van smaak zijn. Kruiden die ik veel gebruik voor in mijn gerechten zijn zwarte peper, zout, cayenne peper, kaneel, chili peper, oregano en paprika poeder.

 1. Noten

Noten bevatten goede vetten zijn perfect als snelle snack. Zorg ervoor dat je ongebrande en ongezouten noten neemt. Ik heb zelf altijd walnoten en amandelen in huis.

 1. Tomaten uit blik

Tomaten uit blik zijn ideaal om altijd in huis t hebben. Ze zijn zeer geschikt als basis voor een lekkere saus. Voeg hieraan verschillende kruiden en groenten toe en je hebt binnen no time een heerlijke saus op tafel. Denk aan een pastasaus of een saus voor (groenten)lasagne.

 1. Rijstwafels

Rijstwafels eet ik bijna dagelijks. Vaak eet ik een rijstwafel als tussendoortje met hüttenkäse of pindakas en banaan. Ook kan je een rijstwafel prima meenemen in een bakje voor onderweg (niet in een zakje want dan worden ze zacht). Een rijstwafel werkt ook prima als ontbijt of lunch. Rijstwafels zijn laag in calorieën en je kan ze met alles dat je lekker vindt beleggen.

 1. Pindakaas

Ik geef het toe: ik ben verslaafd aan pindakaas en heb het dus altijd in huis. Ik eet elke dag pindakaas en meestal is dit in mijn ontbijt (havermout) maar ook heel vaak op een rijstwafel. Pindakaas is natuurlijk calorierijk dus je moet opletten hoeveel je ervan eet maar het bevat ook goede vetten en eiwitten.

No votes yet.
Please wait...
FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrEmail