Misschien heb je moeite met afvallen of ben je al een tijdje bezig maar blijft het resultaat uit. Dat kan heel frustrerend zijn en ervoor zorgen dat je gedemotiveerd raakt. Ik heb daarom een aantal praktische tips op een rijtje gezet. Deze tips helpen je om je calorie inname onder controle te houden en af te vallen. Ook als je niet per se wil afvallen maar gewoon op gewicht wil blijven, kan je deze tips prima toepassen.

1. Drink geen calorieën
Frisdranken, vruchtensappen en speciale koffie bevatten veel calorieën en geven geen verzadigd gevoel waardoor je al snel meer binnen krijgt dan je in eerste instantie denkt. Probeer je drinken te beperken tot water, thee en zwarte koffie. Geen fan van de smaak van water? Probeer dan eens wat schijfjes komkommer of fruit in je water te doen.

2. Maak kleinere porties/schep kleinere porties op
We hebben de gewoonte om altijd maar alles op te eten, zelfs als we eigenlijk al vol zitten. Dit begint vaak al op jonge leeftijd. Kinderen mogen van tafel nadat ze hun bord hebben leeggegeten. Ook vinden veel mensen het zonde om eten weg te gooien. Dit kan je heel makkelijk voorkomen door gewoon simpelweg minder te maken. Geloof me, van een bord met 75g pasta in plaats van 100g zit je ook echt wel vol. Als je eten voor twee dagen wil maken zorg je in bovenstaand voorbeeld dat je 150g pasta maakt. Verdeel de pasta over twee porties zodat je allebei de dagen in totaal minder eet.

3. Wees bafvallenewust van het gebruik van oliën en/of boter
Het gebruik van olijfolie, kokosolie of boter voor het bereiden van je vlees of groenten wordt vaak vergeten om mee te tellen bij het aantal calorieën dat je op een dag hebt gegeten. Je “eet” de olie namelijk niet echt. Toch bevatten twee eetlepels olijfolie al gauw 236 calorieën. Nu zijn er natuurlijk gerechten waar de oliesmaak echt een toegevoegde waarde is, maar bij de meeste gerechten proef je het niet eens. Gelukkig is er voor dit soort gerechten een hele makkelijke oplossing namelijk de cooking spray. Je hebt verschillende soorten cooking sprays zoals de PEM spray op de afbeelding. Je kan een cooking spray hier online bestellen maar ze verkopen het ook bij winkels zoals de Vitamin store.

4. Schrijf een paar dagen alles op wat je eet en drinkt
Als je wil afvallen moet je ervoor zorgen dat je minder binnen krijgen dan dat je verbruikt. Vaak krijgen mensen onbewust toch meer dan ze denken. Houd eens een paar dagen ALLES bij inclusief de hoeveelheden die je naar binnen werkt. Gebruik hiervoor een app zoals My fitnesspal of schrijf alles op papier. Het inzicht helpt je niet alleen om te achterhalen of je teveel of te weinig calorieën binnenkrijgt, maar ook waar het aan ligt. Misschien is het bij jou vooral het avondeten dat enorm calorierijk is of juist je ontbijt.

5. Kijk eens wat vaker naar de voedingswaarde van producten
Ook als je voor je gevoel alleen maar gezond eet kan het zo zijn dat je niet afvalt of zelfs aankomt. Als je meer eet dan je verbruikt kom je aan. Dit geldt ook voor teveel aan gezonde producten. Gezonde vetten die bijvoorbeeld in avocado en noten zitten heb je nodig maar ze bevatten ook veel calorieën. Om je een idee te geven: 1g vet levert 9kcal ten opzichte van 1g koolhydraten en 1g eiwitten die beide 4kcal leveren.

afvallen
6. Eet voldoende eiwitten
Eet voldoende eiwitten want deze geven je een langer verzadigd gevoel. Hierdoor ben je minder snel geneigd om extra te gaan snoepen. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld vlees, vis, peulvruchten zoals bonen en linzen, noten, granen, eieren en kwark.
7. Overdrijf een cheatday niet

Er zijn genoeg mensen die de hele week strikt en netjes eten en vervolgens in het weekend helemaal los gaan. Natuurlijk moet je jezelf wat lekkers gunnen maar overdrijf het niet. Als jij de hele week onder je caloriebehoefte eet maar in het weekend vervolgens een pizza, zak M&M’s, cocktails, zak chips en bak ijs naar binnen werkt is je tekort van de hele week in één keer teniet gedaan.

afvallen

8. Eet langzaam
Ons lichaam geeft aan wanneer we verzadigd zijn alleen duurt dit wel ongeveer 20 minuten. Als je erg snel erg eet heb je dus de kans dat je meer eet dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Je hersens zijn dan nog niet in staat om aan te geven dat je eigenlijk al vol zit.

 

Succes en jullie kunnen het!

Rating: 4.0. From 3 votes.
Please wait...
FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrEmail