Ben je nog op zoek naar een sporthorloge en weet je niet waar je moet beginnen? Ik heb het sporthorloge Polar M400 de afgelopen tijd uitvoerig voor jullie getest en zal in deze blog mijn bevindingen met jullie delen. De Polar M400 is een waterdicht GPS-sporthorloge en dagelijkse fitness tracker. Ik kan zelf namelijk niet meer zonder sporthorloge en baal als ik hem een keer vergeet met trainen. Ik vind het veel te interessant om te zien hoeveel calorieën ik verbrand op een dag, hoeveel stappen ik zet en hoe lang ik nou eigenlijk actief ben op een dag. 

De belangrijkste functies van het apparaat

  • 24/7 Activiteitsmeting en activiteitsdoel

Registreert je dagelijkse activiteit op vijf intensiteitsniveaus om je een volledig beeld van al je activiteiten te geven. Je actieve tijd, dagelijkse calorieverbruik, aantal stappen, afgelegde afstand en slaap wordt gemeten. Het horloge herinnert je eraan dat je moet bewegen en geeft zodra je langer dan 55 minuten stilzit een inactiviteitswaarschuwing. Je ziet op je scherm dan staan “Het is tijd om te bewegen.” Daarnaast geeft de M400 je tips over wat je moet doen om je persoonlijke activiteitsdoel te bereken. Je ziet in je scherm bijvoorbeeld berichten als nog “30 minuten joggen of 60 minuten wandelen”.

  • GPS

De ingebouwde GPS volgt je tempo, afstand en hoogte. Aan het einde van je trainingssessie kan je via de Flow app (die je eerst moet downloaden) de route op een kaart zien. Ook heeft de GPS een ‘terug naar start’ functie die je de kortst mogelijke weg laat zien naar je startpunt.

  • Sportprofielen

Op het horloge zitten een aantal standaard sportprofielen: hardlopen, fietsen, overig outdoor en overig indoor. De weergave instellingen van deze standaardprofielen kan je aanpassen of je kan een eigen sportprofiel aanmaken. Je kan bijvoorbeeld aangeven of je alleen je hartslag of alleen snelheid en tempo wilt zien.

  • Smart notificaties

Je kunt de Polar M400 koppelen aan je telefoon zodat je op je horloge meldingen kunt ontvangen van binnenkomende telefoontjes, sms-berichten, agenda afspraken en pushberichten van Sociale Media.

Het horloge heeft nog veel meer functies en zelfs een hele applicatie waarin je al je trainingen en progressie kunt volgen. Ik heb de belangrijkste functies genoemd. Meer informatie over alle functies van dit sporthorloge kun je hier lezen.

Mijn ervaring met het horloge

Ik vind het horloge heel makkelijk in gebruik. Je hebt eigenlijk geen handleiding nodig om er toch mee aan de slag te kunnen en dat is fijn. Ik heb namelijk vaak geen geduld om de handleiding eerst te lezen en wil meteen beginnen.
Je voert in het begin je persoonlijke en fysieke gegevens in en bepaalt jouw gewenste dagelijkse activiteitsniveau. Dit niveau is afhankelijk van een aantal factoren zoals je werk, hoe zwaar en hoeveel je traint. Zodra je dit hebt ingevoerd kan je dagelijks zien hoeveel procent je al van je doel voor die dag hebt voltooid. Dit werkt aan de ene kant heel motiverend omdat je graag de 100% wil halen. Als je op 90% zit, ben je sneller geneigd om nog even een blokje om te gaan zodat je daadwerkelijk de 100% haalt. Het horloge laat ook zien wat je nog moet doen om jouw doel te halen. Je ziet dan bijvoorbeeld staan “nog 9 minuten joggen” of “nog 40 minuten wandelen”. Dit is super handig omdat je dan gelijk weet hoeveel tijd je ongeveer nog zou moeten besteden aan beweging om jouw doel te halen. Voor mij persoonlijk voelt het ook goed als ik minimaal de 100% heb gehaald op een dag.

sporthorloge m400

Aan de andere kant is het ook best confronterend om steeds te zien op hoeveel procent je zit. Ik haal vrij regelmatig de 100% namelijk niet. Als ik bijvoorbeeld een hele dag achter mijn laptop heb gewerkt. Zelfs als ik op die dag wel naar de sportschool ben geweest. Dat kan dan soms best vervelend zijn omdat je eigenlijk dan nooit de 100% kan halen terwijl je weet dat je een uur of anderhalf uur keihard hebt getraind. Ik doe bijna alleen maar krachttraining en verband daar tijdens de training zelf niet heel veel calorieën mee. Ik weet alleen niet in hoeverre het horloge ook nog rekening houdt met de verbranding achteraf.

Als je gaat trainen kan je kiezen uit één van de sportprofielen die er standaard in staan. Ik sport (bijna) altijd in de sportschool en maak daarom voornamelijk gebruik van het sportprofiel “indoor overig”. Je kan ook zelf een sportprofiel aanmaken of één van huidige sportprofielen aanpassen naar een weergave die voor jou fijn is. De standaardprofielen die in het horloge staan zijn: indoor overig, outdoor overig, hardlopen en fietsen.
In het horloge zit een GPS-functie die je ook kan gebruiken om de snelste route terug naar huis te vinden. Super handig! Ik sport zelf het meeste binnen dus heb GPS-functie niet super vaak nodig. Toen ik het horloge net had werkte de GPS-functie super snel bij het vinden van het GPS-signaal. Na verloop van tijd merk ik dat het langer duurt voordat het GPS-signaal gevonden is. Dit is vervelend als je gelijk wil starten. Je moet je horloge dan eigenlijk eerst synchroniseren op de computer. Nadat je het horloge hebt gesynchroniseerd vindt hij de GPS weer sneller.

Je kan het horloge in principe de hele nacht omhouwen en hiermee ook je slaap te meten. Zelf doe ik dit niet omdat ik dat niet heel lekker vind slapen. Daarnaast heb ik persoonlijk ook niet heel veel interesse in mijn slaapritme. Ondanks dat het horloge vrij groot is, weegt het horloge niet veel. Je zou hem dus wel makkelijk om kunnen houden met slapen. Dankzij een update kan je het horloge ook koppelen aan je telefoon. Het is super handig dat deze mogelijkheid er is. Je kan zo binnenkomende telefoontjes, sms’jes en sociale media berichten via het horloge zien binnenkomen.

Het horloge heeft helaas geen interne hartslagmeter dus ik gebruik een externe hartslagmeter van Polar tijdens mijn trainingen. Deze kan je koppelen aan et Polar M400 en dat werkt super goed. Het aantal calorieën dat ik verbrand tijdens een training wordt vrij nauwkeurig bijgehouden op basis van je persoonlijke gegevens zoals gewicht, leeftijd, geslacht, intensiteit van training en je hartslag.

polar m 400 calo polar m400 hartslag

Buiten mijn trainingen om draag ik de externe hartslagmeter. Ik vraag me wel af hoe nauwkeurig het horloge dan is met het aantal calorieën dat ik verband. Naast het aantal calorieën houdt het horloge ook bij hoeveel stappen je zet op een dag. Dat is handig om voor jezelf een doel te bepalen zoals bijvoorbeeld 10.000 stappen per dag. Ook als je niet sport kan je dus de stappenteller wel gebruiken.

polarm400 stappen

Ik ben echt zeer tevreden over de batterij van het horloge. Ik kan me zelfs nu niet eens herinneren wanneer ik hem voor het laatst moest opladen terwijl ik hem toch echt elke dag draag. Dat vind ik echt een pluspunt. Niets vervelender dan dat de batterij van je horloge elke keer op is.

Conclusie

Al met al vind ik het een super fijn sporthorloge. De belangrijkste voordelen voor mij zijn het gebruiksgemak, duidelijk inzicht in calorieverbandring, aantal stappen en de goede batterij.Het belangrijkste nadeel is dat het sporthorloge geen interne hartslagmeter heeft. Daarnaast denk ik dat het horloge voor hardlopers of fietsers al helemaal zeer geschikt is. Het horloge zelf kost €159,90 de externe hartslagmeter kost €69,90. Je kunt het horloge hier kopen en de hartslagmeter hier.

Rating: 4.0. From 1 vote.
Please wait...
FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrEmail